Hoppa till huvudinnehåll

3D-utskrifter revolutionerar operationsarbetet

Bild på Peter Rodmalm och en 3D-utskrift av en höft

Att skriva ut saker i 3D fick ett stort genombrott för ett par år sen och idag kan landstinget stoltsera med en alldeles egen 3D-skrivare. Vi kontaktade Peter Rodmalm som är den som kanske umgås allra mest med 3D-skrivaren.

Peter är innovationskoordinator på Södertälje Sjukhus och arbetar med att ta emot alla spännande idéer från personalen, men han har också ett speciellt ansvar över 3D-skrivaren som står stationerad på sjukhuset. Innan han började på Södertälje Sjukhus så hann han avverka dryga 28 år på AstraZeneca där han jobbade med allt från produktion och processteknik till projektledning och programmering.
 
”I samband med att AstraZeneca lade ner all forskningsverksamhet i Södertälje så sköt landstinget till några extra miljoner till SLL Innovation i syfte att etablera ett innovationskontor på Södertälje Sjukhus.” berättar Peter.
 
Förhoppningen från landstinget var att fånga upp människor från AstraZeneca som blivit övertaliga. På så sätt blev Peter en del av SLL Innovation i Södertälje, men de extra pengarna ledde så småningom till att även en ny 3D-skrivare köptes in till Södertälje Sjukhus. Sen dess fungerar innovationsavdelningen i Södertälje som en landstingsövergripande innovationsenhet med inriktning på 3D-printing.
 
Enheten har i uppdrag att öka medvetenheten kring att den avancerade 3D-skrivaren finns att tillgå för att exempelvis undersöka nyttan med fysiska 3D-modeller inom vården. Antalet projekt som använder 3D-skrivaren varierar, i skrivande stund är 6-7 projekt kopplade till skrivaren. Alla befinner sig i olika stadier och är spridda över hela landstinget. I samarbete med Lena Gordon-Murkes på Barnradiologen på Karolinska Sjukhuset har enheten skrivit ut flera olika anatomiska modeller av hjärtan och höfter med gott resultat.
 
”Riktigt kul är att en av höfterna som jag skrev ut visade sig göra stor nytta i planeringen av ett ingrepp. Eva Pontén, överläkare på barnortopeden på Karolinska Sjukhuset, som utförde operationen meddelade att 3D-modellen gjorde att hon hittade att det optimala sättet att placera patienten på och att den gjorde att operationen blev både säkrare och gick snabbare. Det indikerar att fysiska 3D-modeller kan vara en vinst för såväl patienter som för personal och sjukhuset”, berättar Peter.
 
Peter är övertygad om att 3D-utskrifter kan generera stora värden för patienter och sjukvården i stort. Hans dröm är att läkarna bara ska behöva kryssa i en ruta i journalsystemet för att beställa en 3D-modell i framtiden.
 
Peters bästa råd till andra med bra idéer inom vården:
”Idéer börjar nästan uteslutande med ett problem som ska lösas och man behöver egentligen inte ha kommit längre än så för att kontakta oss och berätta vad man brottas med för problem.
Så gå inte och fundera på idéerna för länge, du behöver inte ha klurat alla delar av lösningen på problemet, ta kontakt med en Innovationskoordinator så kan vi hjälpa till, vi är ert bollplank och er hejaklack!”
 
 
Läs mer om Peter, 3D-skrivaren och dess projekt i senaste numret av Karolina (nr 2/2017)
 
2017-07-11