Hoppa till huvudinnehåll

------

SLL Innovation

Fantastiska resultat med torskskinn på sår

I våras började hudkliniken på Danderyds sjukhus att använda torskskinn för omläggning av svåra sår som t.ex. bensår, efter initiativ från SLL Innovation. Nu har projektet pågått i sex månader och utvärderingen är klar.

– Alla patienter som har erbjudits att testa har tackat ja och resultaten är fantastiska, säger Fredrik Correa, ansvarig läkare för projektet på hudkliniken, Danderyds sjukhus.

Unik chans att testa

Sju patienter har fått testa förband med torskskinn och majoriteten har läkt snabbare och bättre än med traditionell såromläggning. Sårbehandlingsmaterialet, som är en liten torskskinnsbit, läggs i botten på såret och täcks sedan med ett förband. Effekten sker således i själva såret.

– De patienter som har testat torskskinnet är några av våra "svåraste" patienter, alltså de med väldigt svårtläkta sår, och dessa patienter kan vanligen inte vara med i stora studier. Så att de har fått chansen att prova något nytt, som dessutom fungerar väldigt bra, är extra roligt, säger Fredrik.

20 år gamla sår har läkt

Utvärderingen har visat att för de patienter där sedvanlig sårbehandling gått att utföra, såsom kompressionsbehandling, fungerar torkskinnen fantastiskt bra. När sårläkningen stannat upp stimulerar förband med torskskinn till snabb läkning.

– Patienter som haft sår i så länge som 20 år har blivit av med såren med hjälp av torskskinnen. På patienter med sämre blodförsörjning, som inte går att linda, har plåstren inte haft samma genomslagskraft, berättar Lena Bjerwe, sjuksköterska på hudkliniken.

Produkt av världsintresse

Hur framtiden ser för användandet av torskskinn i sårvård vet man dock inte. Torskskinnet har nyligen blivit utsett till en av världens fem mest intressanta produkter för sårvård av Kestrel Health Information, som ger ut branschkatalogen WoundSource.

– Jag hoppas att detta blir en etablerad metod och att torskskinnen blir lika tillgängliga som andra sårvårdsprodukter. Dessutom är torskskinnen mer miljövänliga än traditionella förband, som till exempel kan innehålla silver, säger Fredrik.

Billigare i längden

Även om plåstren kan komma att bli dyra när de kommer i större produktion anser Fredrik Correa att det är väl spenderade pengar.

– Att lägga pengar på en produkt som läker såret snabbare är mycket mer kostnadseffektivt. I långa loppet sparar det in på kostnaden – både för materialet och för den arbetstid som det tar att regelbundet lägga om ett sår som läker långsamt, avslutar Fredrik.

 

(Text:Julia Bentling / Kommunikationsavdelningen Danderyds Sjukhus

Foto: Johan Adelgren / Danderyds Sjukhus)

2017-08-02