Hoppa till huvudinnehåll

------

SLL Innovation

SMSlivräddare vinnare av Athenapriset

Bild från KI Innovations på Annette Alkebo, David Fredman, Mattias Ringh och Lilian Wikström
Annette Alkebo, David Fredman, Mattias Ringh och Lilian Wikström (Bild från KI Innovations)
 

Den 5 december tilldelas projektet SMSlivräddare det prestigefyllda Athenapriset av närings- och innovationsminister Mikael Damberg. SMSlivräddare-systemet är idag aktivt i Stockholm, Göteborg och Köpenhamn, men planer på expansion finns och pågår. Till sin hjälp har de nu i och med priset ett forskningsstipendium på 150 000kr.

– Om vi använder oss av det här systemet med mobil positionering och utlarmning av frivilliga hjärt-lungräddare så ökar andelen patienter som får hjärt-lungräddning med 30 procent. Om vi dessutom kan öka antalet som får hjälp med en hjärtstartare kan många fler räddas, säger Mattias Ringh från SMSlivräddare i ett pressmeddelande.
 
Lilian Wikström, VD på KI Innovations meddelar i samma pressmeddelande att de är väldigt glada och stolta över utmärkelsen till SMSlivräddare. Hon berättar vidare att det visar på hur långt man kan komma med bra samarbete kring innovation. I detta fall har nämligen KI Innovations och SLL Innovation tillsammans stöttat projektet.
 
Athenapriset har delats ut sedan 2007 och de som står bakom priset är Vinnova och Dagens Medicin. Priset stöttas även av Forte, LIF, Sweden Bio, Swedish Medtech, Sveriges Kommuner och Landsting samt Vetenskapsrådet. Syftet med priset är att uppmärksamma och belöna framstående prestationer inom klinisk forskning i Sverige. Varje år bedömer juryn de nominerade enligt följande kriterier: medicinsk nytta, innovationshöjd, angelägenhetsgrad, vetenskaplig kvalitet, samhällsnytta och samverkan mellan sjukvård, akademi och näringsliv.
 
Juryns ordförande Jenni Nordborg, som till vardags är avdelningschef för Hälsa på Vinnova, säger i pressmeddelandet att:
– Årets vinnande bidrag är mycket intressant, med hög kvalitet på forskningen och med förutsättningar att åstadkomma både nytta för patienter, sjukvård och samhälle.
 
 
2017-12-03