Hoppa till huvudinnehåll

------

SLL Innovation

Multipel glasampullöppnare

Idén till en multipel glasampullöppnare kom till Ferenc Szél då han började på Beroendecentrums akutvårdsavdelning på S:t Görans Sjukhus. Han uppmärksammade att många av patienterna där behöver stora doser av intravenösa läkemedel som kommer i glasampuller och att det är en stor risk för skärsårskador för personalen. Dessutom tar det tid, för bara en dos krävs det en öppning av åtta ampuller vilket tar drygt två minuter att förbereda för en erfaren på området.
 
Med hjälp av glasampullöppnaren som Ferenc uppfunnit tar det bara 30 sekunder, då apparaten kan öppna alla åtta ampullerna på en och samma gång oavsett om de har olika storlek. Dessutom behöver den som öppnar ampullerna aldrig hålla i en öppnad ampull vilket minimerar skaderisken markant.
 
”Jag startade själv utvecklingen av produkten hemma och när jag blev färdig med den första fungerande prototypen sökte jag finansiering från SLL's Innovationsfond.” berättar Ferenc.
 
Idag är de ett team bestående av han själv och Mimmi Nenzell-Ringdahl, mentalskötare på akutvårdsavdelningen. Med hjälp av en ingenjörsfirma har de nu tagit fram en produkt som de hoppas kunna serietillverka.