Hoppa till huvudinnehåll

------

SLL Innovation

SMSlivräddare

Varje år får ca 1000 personer hjärtstopp i Stockholms län. Idag kan dessa människor hjälpas tack vare appen SMSlivräddare, där frivilliga personer som befinner sig i närheten av ett hjärtstopp kan hjälpa till med hjärtstartare och hjärt-och-lungräddning. De frivilliga personerna är över 18 år och har genomgått en kurs i hjärt-och-lungräddning samt anmält sig som SMSlivräddare.
 
SMSlivräddare startade som en SMS-funktion 2010 och fick snabbt stor spridning i Stockholm men utvecklades även 2015 till en app för smartphone. I appen får SMSlivräddaren ett alarm om det upptäckts ett misstänkt hjärtstopp i närheten och får därefter upp en karta till platsen.
 
– Förutom att utföra hjärt-lungräddning uppmanas livräddaren att ta med en hjärtstartare. Spridning av appen pågår till fler landsting samt även internationellt. Nu planerar vi en vetenskaplig studie för att utvärdera systemets effekter på överlevnaden vid hjärtstopp, säger Mattias Ringh som är hjälpspecialist på Centrum för hjärtstoppsforskning på Karolinska Institutet samt en av drivkrafterna bakom idén.
 
Här kan du se en film där Mattias Ringh visar hur appen SMSlivräddare fungerar och här kan du läsa mer om projektet.